HTML

Átállás

Amíg a Totalcar átáll az Index új szerkesztőségi rendszerére, ide posztoljuk be a híreket, le ne maradjon senki.

Friss topikok

Arab nyelvű kínai tv-adó kezdte meg működését

2009.07.25. 11:31 Földes András

 Arab nyelvű csatornát helyett üzembe szombaton a kínai állami televízió, a célba vett országok a Közel-Keleten és Afrikában találhatók, jelentették be Pekingben. A műholdas tv-csatorna a kínai vezetésnek azt a célját szolgálja, hogy kiterjessze a kommunista kormányzat tájékoztatási befolyását külföldön. A nap 24 órájában üzemelő új csatorna 22 arab nyelvű ország 300 millió potenciális nézőjéhez jut el.

Az állami televízió új adása "fontos hídként fogja erősíteni a kommunikációt és a megértést Kína és az arab országok között" - hangoztatta a sugárzás megkezdése alkalmából kiadott nyilatkozatában Zsang Csang-ming (Zhang Changming), a CCTC társaság alelnöke. A Hongkongban megjelenő South China Morning Post értesülése szerint az arab nyelvű tv-csatorna költségvetése 45 milliárd jüan (6,6 milliárd dollár)

A kínai kormány több milliárd dollárt fordít az állami tömegtájékoztatási eszközök - CCTV, a központi pártlap, a Zsenmin Zsipao és a hivatalos Új Kína hírügynökség - tevékenységének bővítésére. A CCTV a mandarin nyelvű adás mellett már hosszabb ideje sugároz programokat angol, francia és spanyol nyelven is.

Peking lépését a külföldi propaganda fokozására megfigyelők válaszként értékelik Oroszország és Katar kezdeményezésére, amelyek a Russia Today, illetve az Al-Dzsazíra műholdas tv-adók révén igyekeznek befolyást gyakorolni a nemzetközi hírszolgáltatásra. Az angol BBC és az amerikai CNN dominanciájának megtörését célzó próbálkozás már hozott is némi eredményt. 

8 komment

Címkék: média kína tv arab

A bejegyzés trackback címe:

https://atallas.blog.hu/api/trackback/id/tr241267421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

putyy 2009.07.25. 11:46:43

Érdekes párosítás:Kínai az arabbal....
Vészjóslónak tűnik.

One China 2009.07.25. 11:52:03

Nagyon örvendetes kezdeményezés. Támogatom.

Shitting Bull 2009.07.25. 12:11:19

Izgalmasan hangzik. Még az oroszokat kellene bevenni a buliba. :(

(off: nem maradhatna ez "az index"? ;) - utálom, hogy a cikkek többségéhez nem lehet hozzászólni, pedig gyakran lenne mit)

One China 2009.07.25. 12:14:05

@Shitting Bull:

Az utolsó bekezdést nem olvastad? ;-)

www.rtarabic.com/

stefiboy 2009.07.25. 12:17:01

ki vot eza idiota, aki fehér alapra világoszöld betüt tett? hát átállás, ja. vakitjuk a népet :P

Ez vagyok 2009.07.25. 14:59:40

Az is lehet, hogy így megfogalmazva a hírt, megintcsak népriogatás, szenzációhajhászás, mint a hírek többsége. Jól írod, agymosás, maga ez a hír is ebben a formában főként. Hong-Kongban, Kuala-Lumpurban, Szingapúrban teljes békében élnek egymás mellett a kínai és az arab emberek, láthatólag köpnek a politikára meg az ilyen vészjóslóan megfogalmazott hírekre. Az arabok meg örülnek, hogy több tv-adót nézhetnek anyanyelven.

CSÉ 2009.07.25. 15:55:28

Erről az a klasszikus vicc jut az eszembe, miszerint az ENSZ egy világméretű felmérést akart készíteni, amelyben egyetlen kérdést tettek fel: Kérem mondja el őszinte véleményét arról, hogy az élelmiszerhiányra mi lenne a megoldás világ más részeiben.
A felmérés tökéletes kudarcot vallott, mert sehol a világon nem értették a kérdést. Latin-Amerikában nem értették mit jelent az, hogy "kérem", Kelet-Európában az "őszinte" szó megértése okozott nehézséget, Kínában nem tudták mi az, hogy "vélemény", Afrikában azt, hogy mit jelent az "élelmiszer", Európában, hogy mit jelent az, hogy hiány, a Közel-Keleten ismeretlen volt az a szó, hogy megoldás, Amerikában pedig még sosem hallottak a világ többi részéről.

Most akkor egy totális diktatúra meg akarja mondani más, antidemokratikus hagyományok közt élő, permanenens válságtól szenvedő országok lakóinak, hogy mit kell gondolniuk a világ eseményeiről. Az al-jazeera azért tud sikeres lenni, mert naprakész és hiteles. Na éppen ez a kettő fog hiányozni ebből a cenzúrázott csatornából. Az arabok biztosan erre vágynak, gondolom majd elepekednek érte.
süti beállítások módosítása