HTML

Átállás

Amíg a Totalcar átáll az Index új szerkesztőségi rendszerére, ide posztoljuk be a híreket, le ne maradjon senki.

Friss topikok

Holbrooke szerint nem lesz hibátlan az afganisztáni elnökválasztás

2009.07.25. 10:40 Földes András

 

Richard Holbrooke egy amerikai és lengyel katonák által fenntartott támaszponton beszélt Ghazni tartományban. Afganisztánt nem lehet olyan demokratikus mércével mérni, amelynek még az Egyesült Államok sem tesz eleget, mondta.

"Az itteni választások nem lesznek hibátlanok. Én azonban amerikai polgárként nyolc évvel ezelőtt magam is átéltem olyan elnökválasztást, amely nem volt hibátlan. Ezért nem fogom Afganisztánt olyan demokratikus mércével mérni, amelynek az Egyesült Államok sem tud mindig megfelelni" - fogalmazott a diplomata.

"Olyan elnökválasztást akarunk, amely kifejezi az afgán nép jogos akaratát. Bárki győz is, az számíthat a nemzetközi közösség támogatására" - tette hozzá.
Holbrooke látogatása egybeesett Hamid Karzai államfő első választási gyűlésével, amelyet Kabulban tartottak. A hivatalban lévő elnök dicsérte a hazájában állomásozó külföldi csapatok tevékenységét, ám egyúttal az ígérte: ha újból megválasztják, akkor módosítani fogja a külföldi katonák jelenlétét szabályozó előírásokat.

Felelősségre vonni az amerikaiakat

A kampánygyűlésen részt vevő mintegy 3000 híve előtt Karzai kijelentette: azt akarja,. hogy az amerikai és más külföldi katonákat felelősségre lehessen vonni olyan cselekedeteikért, amelyek sértik vagy figyelmen kívül hagyják az afgánok érdekeit. Ide sorolta polgári személyek megölését, magánszemélyek otthonai elleni támadásokat, emberek vádemelés nélküli letartóztatását.

Karzai, aki a tálibok uralmának 2001 végén amerikai invázióval történt megdöntése után került az államfői tisztségbe, eddig nem nagyon vette ki a részét a választási hadjáratból. Ennek dacára felmérések szerint a 41 jelöltből álló mezőnyben neki van a legnagyobb esélye a győzelemre.

 

Szólj hozzá!

Címkék: afganisztán elnökválasztás richard holbrooke

A bejegyzés trackback címe:

https://atallas.blog.hu/api/trackback/id/tr391267334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása